skip to Main Content

Бийтбокс: Музика създадена от хората

  През последните години терминът бийтбоксинг (англ. “beatboxing”) става все по-популярен в хип-хоп музиката, но какво всъщност означава бийтбокс? Бойтбокс се използва да опише практиката хора да използват гласа и части от тялото си (най-вече устни, език и устна кухина), за да имитират звука от ударни инструменти. Тези звукови имитации се комбинират, така че да се получат пулсации, ритми и мелодии. Макар бийтбокса да е най-често срещан в хип-хопа, той далеч не се ограничава само в този жанр.

  Концепцията на вокалните имитации води корените си отпреди няколко хилядолетия в Индия със създаването на Бол. Това е музикална форма, която включва имитиране за получаването на ритмични модели. Смята се, че традиционната музика на Африка, където често се използват пляскане с ръце и тропане с крака за създаване на ритъм, също е повлияла на развитието на бийтбокса.  Самото название “beat boxing” се появява през 80-те години на XX век, след разработването и разпространението на електронните дръм-машини (англ. “drum machines”), известни още като бийтбокс. Първият провъзгласен за “човешки бийтбокс” е рапърът Doug E. Fresh. От тогава човешкият бойтбоксинг става все по-популярен.

  Всички ние продължаваме да се удивляваме от способностите на съвременните бийтбоксъри. Вече имитирането на комплекта барабани и ритмични модели върху него са основно умение, което не впечатлява никого. Всяко следващо изпълнение трябва да бъде невероятно изживяване и самоцелната демонстрация съвсем не е достатъчна. При наистина добрите солови изпълнения ще усетите, че става въпрос за добре обмислена и стройна музикална форма с грабващо начало, постепенно натрупване на енергия с една или няколко кулминации и силен финал. С други думи – качественото изпълнение на бийтбокс, разбира се зависи от техниката за възпроизвеждане (имитиране), но далеч не се ограничава до това.

  Да се научи да имитира различните звуци може почти всеки. Разбира се, при някои това се случва по-лесно, отколкото при други. В днешно време има изобилие от информация в Интернет, но ние в Артистична MuzArto Академия ви предлагаме лични часове с един от най-добрите в Света: Искрен Тончев – Искрата. Програма, направена специално за вас – съобразена с вашето желание, ниво и възможности. Преподавател, който е активен артист на сцената, знае, може и иска да сподели наученото с вас.

Цени на индивидуалните часове по бийтбокс

Пакет 4 посещения по 30 мин
80лв./месец
Пакет 4 посещения по 45 мин
100лв./месец
Пакет 4 посещения по 60 мин
120лв./месец
Пакет 8 посещения по 30 мин
140лв./месец
Пакет 8 посещения по 45 мин
180лв./месец
Пакет 8 посещения по 60 мин
220лв./месец

Възможно е да изберете индивидуална консултация по бийтбокс. Тя е с продължителност 60 мин. на цена 35 лв.

Продължителността на учебния час зависи изцяло от нуждите и възможностите на обучавания.

Back To Top
×Close search
Search