skip to Main Content
Обучението по музика може да промени мозъка на детето

Обучението по музика може да промени структурата на мозъка

Ако мозъкът е мускул, то да учиш да свириш на музикален инструмент и да четеш ноти е най-добрата тренировка.

  Две нови изследвания от Brain and Creativity Institute показват, че дори само две години на обучение по музика могат да донесат множество ползи. Такова обучение може да промени, както структурата на бялата материя в мозъка, която пренася електрически сигнали вътре в мозъка, така и сивата материя, която съдържа в себе си повечето неврони, които обработват информацията. Уроците по музика активират използването на мрежите в мозъка, които са отговорни за вземането на решения и способността за фокусиране на вниманието и подтискане на импулсивността.

  Резултатите, които ще разгледаме са от 5-годишно изследване, започнало през 2012 година като съвместен проект на Brain and Creativity InstituteLos Angeles Philharmonic Association и Heart of Los Angeles (HOLA). Целта е да се установи влиянието на обучението по музика върху социалното, емоционалното и познавателното развитие на децата. Тези резултати са публикувани наскоро в няколко научни списания включително в списание Cerebral Cortex.

  Невролозите проследяват мозъчното развитие и поведението на деца от Лос Анджелис, някои от които изучават музикални инструменти в Младежки Оркестър Лос Анджелис (Youth Orchestra Los Angeles) към Филхармонията на Лос Анджелис. Изследваната група е от 20 деца на възраст 6 или 7 години, които репетират до 7 часа седмично в камерни ансамбли и групи. Резултатите на децата, които получават обучение по музика са сравнявани с група от 19 техни връстници, които тренират в общинска спортна програма и контролна група от 21 други деца на същата възраст, които не участват в никакви извънкласни активности.

  За установяване степента на въздействие на уроците по музика, учените са използвали няколко техники, включително поведенчески тестове, структурни и функционални сканирания с ядрено-магнитен резонанс и електроенцефалограма (ЕЕГ) за регистриране на електрическата активност на мозъка.

  Още първоначалните резултати, публикувани през миналата година ясно показват, че обучението по музика ускорява съзряването на областите от мозъка, които са отговорни за обработката на звук, развитие на езика, възприятие на речта и уменията за четене.

  Изследването, проведено от Института “Мозък и Креативност” при децата, които посещават уроци по музика се наблюдават изменения в плътността и обема на мозъчните области, които са ангажирани с обработка на звук. Тези области, наречени “слухови асоциативни зони”, се намират приблизително над ушите. При децата, които редовно посещават часовете по музика се появява разлика в плътността на тези зони между дясното и лявото полукълбо – знак, който доказва, че обучението по музика повлиява структурата на мозъка. В допълнение при децата, които учат да свирят на музикален инструмент и да четат ноти се вижда по-голяма устойчивост на бялата материя – сигнал за по-добра свързаност между двете мозъчни полукълба.

“Дълго време подозирахме, че свиренето на музикални инструменти има благоприятен ефект върху човешкото поведение. Това изследване, обаче, убедително доказва, че този ефект наистина съществува” казва Университетския професор и Директор на Института “Мозък и Креативност” Антонио Дамасио.

  В друго изследване, публикувано на 30-ти октомври тази година в списание PLOS One, невролозите от института разкриват, че когато младите музиканти изпълняват интелектуална задача се наблюдава по-голяма активност в мозъчните мрежи, отговарящи за моторните функции и вземане на решения.

  За задачата, позната в психологичните тестове като “Задача на Струп: цвят-дума“, на децата е показана дума, която понякога съвпада с цвета, в който е оцветена самата дума. Например думата “синьо” се появява в син цвят. В някои случаи обаче вместо това се появява несъответствие и думата “синьо” се появява в червен цвят. За да проверят тяхната способност за контрол на импулса и възможностите за вземане на решение, от децата е поискано да игнорират думата и да назоват само цвета, с който е изписана. Докато изпълняват задачата, децата са наблюдавани с ЯМР и се регистрира дали има  разлика в начина, по който отговаря мозъка на деца, които учат музика и такова, които не свирят на музикален инструмент.

“Документирахме трайни промени в мозъка на деца, които посещават уроци по музика, които се разграничават от обичайните промени в мозъка, които биха настъпили на тази възраст” казва Асал Хабиби, асистент по психология в Колежа USC Dornsife. “Нашите наблюдения навеждат на мисълта, че обучението по музика е силна интервенция, която може да помогне на децата да съзреят по-бързо емоционално и интерлектуално.”

  Ние в Артистична MuzArto Академия вярваме, че обучението по музика допринася много за хармоничното развитие на всяко дете. Вярваме, че това не се ограничава само до обучението по музика, а обхваща малко по-широк спектър изкуства. Ако искате да разберете с какво можем да ви бъдем полезни, вижте нашите класове и се свържете с нас.

Back To Top
×Close search
Search